Creatief & christen

 • Heb je ‘Grey’s Anatomy’ gezien, met die wonderbaarlijke genezing? 
 • ‘Breaking Bad’, waarin Paul zijn zaken vanuit de gevangenis regelt?
 • ‘CSI’, als Daniel Susanna redt met een ingenieuze ondervraging?
 • ‘Game of Thrones’, als verraders Nehemia’s verdedigingsmuur saboteren?
 • ‘Devious Maids’, toen de perfecte Martha afgaf op haar vrijgevochten zus Maria?

Waarschijnlijk niet, want dit zijn geen afleveringen van tv-programma’s, maar verhalen uit de bijbel.

Kort verhaal:

 • Christelijk geloof komt met fascinerende verhalen en een inspirerend voorbeeld in Jezus.
 • Jezus vertelde verhalen omdat een goed verhaal gedrag verandert.
 • O-PEN coacht met Jezus als voorbeeld voor vooruitgang door verhalen.
 • Voor (aspirant) schrijvers is de O-PEN workshopserie Rond de Bijbel.

Waardevolle inspiratie

Ik ben een volgeling van Jezus en een fan van zijn boek. De bijbel heeft door de eeuwen vele kunstenaars en schrijvers geïnspireerd, en doet dat nog steeds. Als je op straat langs een kerk of een kruis loopt, valt het je dan op? Het christendom heeft zo’n grote invloed gehad op kunst, architectuur, cultuur en taal, dat in de structuur van de maatschappij verweven zit.

Helaas hebben overijverige en valse christenen serieuze scheuren in die structuur gemaakt. Persoonlijk word ik geïnspireerd door de oproep van Jezus tot liefde, zorg, tolerantie en rechtvaardigheid.

Hoe ik tot geloof kwam

Ik was 24 en had alles: een fantastische baan, een geweldige vriend, een appartement in het centrum en geregeld reisjes naar Parijs en Londen. Ik had helemaal gelukkig moeten zijn. maar ik had het gevoel dat er iets ontbrak – iets belangrijkers dan het nieuwste hebbeding.

Op een zondagochtend stapte ik, bij wijze van experiment, de kerk verderop in de straat binnen. Ik had het niet verwacht, maar wat ik daar hoorde bewoog me tot tranen. Ineens besefte ik dat er een God is die van mensen houdt. Ik werd hartelijk verwelkomd door de kerkgangers en sloot me bij hen aan. In het volgende jaar werd ik gedoopt en diende ik in de kerk als diaken en kok voor het maaltijdproject voor ouderen en daklozen. Mijn vriend werd in die kerk bevestigd in zijn geloof, ons huwelijk werd door de pastoor gesloten en onze kinderen werden er gedoopt.

De afgelopen jaren is mijn geloof gegroeid met behulp van christelijke boeken, Lifechurch.tv en de Willow Creek Global Leadership Summit. Mijn geloof geeft mijn leven betekenis en doel – ik weet dat het in een groter geheel past. Mijn talenten en tijd zijn ervoor om anderen te helpen en ik doe dit met veel plezier.

Daarbij komt het christelijke geloof met veel fascinerende verhalen en een inspirerend voorbeeld in Jezus.

Jezus voor vooruitgang

Jezus liet ons niet zitten met de stelling dat we onze naasten lief moeten hebben. Hij gaf ook geen vijfstappenplan met een ‘eenvoudig te onthouden’ acroniem. In plaats daarvan vertelde hij het verhaal van de Goede Samaritaan. Wat iedereen onthouden heeft is het verhaal.

Jezus vertelde verhalen om mensen te bewegen. Geen wonder, want verhalen vragen aandacht en brengen de boodschap krachtig over. Een goed verhaal verandert gedrag.

O-PEN coacht met Jezus als voorbeeld christelijke communicatoren, schrijvers, kunstenaars, ondernemers en iedereen die een stap vooruit wil doen met zijn of haar door God gegeven talenten.

O-PEN creativiteitscoaching helpt:

 • Krachtiger te communiceren met verhaal
 • Een stap verder in je eigen verhaal

Schrijfworkshops Rond de Bijbel

Sprookjes, mythen, waargebeurde verhalen en ook verhalen uit de bijbel vormen inspiratiebronnen voor schrijvers om nieuwe verhalen te schrijven. Met elke inspiratiebron kan een schrijver drie kanten op: voortborduren op het bestaande, een hervertelling in een andere tijd of plaats, of een persoonlijke invulling van het thema. Deze schrijftechnieken – en bijvoorbeeld setting, dialoog en symboliek – komen in de serie Schrijven Rond de Bijbel aan bod.

De complete serie schrijfworkshops Rond de Bijbel bestaat uit zes delen (workshops van 2-3 uur), die afzonderlijk kunnen worden gevolgd:

 1. Inspiratie uit de Bijbel
 2. Verhalen die Bijblijven
 3. Ontmoetingen met Jezus
 4. Moderne Wonderen
 5. De Verloren Zoon
 6. Kerstverhalen schrijven

Voor boekingen, bel 06-28814529 of mail marieke@o-pen.nl