Minder spullen is een feest

Waarvoor hebben we dertig wijnglazen nodig? Als we zoveel mensen over de vloer hebben, dan gebruiken we toch meestal die kleine Franse glaasjes. Van die grote wijnglazen kunnen er dus zeker twintig weg.

De broodbakmachine kan weg, want die gebruiken we twee keer per jaar en je kan ook brood bakken in de oven. De friteuse kan ook weg, want frituren is toch ongezond. Dat scheelt ook weer frituurolie kopen en recyclen.

Waarom bewaar ik een jurk met een niet te repareren gat erin? Collegedictaten van twintig jaar geleden? Babyspeelgoed van onze tienerkinderen? Een bak vol balpennen?

Waarvoor hebben we zo’n groot huis nodig? 

Bovenstaand zijn maar een paar voorbeelden van de vele spullen die wij de afgelopen jaren hebben weggedaan: weggegeven, verkocht op Marktplaats, naar de kringloop gebracht, gerecycled of gewoon weggegooid. Achter elkaar gingen de keuken, de berging, de kledingkast en de zolder leeg.

Het resultaat is dat we dit jaar ons huis van drie verdiepingen in een Vinexwijk hebben verkocht en nu wonen in een appartement in de stad, dichtbij de markt, de musea en de terrasjes.

Nog meer minderen

En het opruimen gaat door. Want hoe meer we ontdekken wat we echt graag doen, hoe minder spullen we willen hebben. We willen zo min mogelijk tijd besteden aan zooi onder controle houden: minder opruimen, minder schoonmaken, minder afleiding, meer tijd en aandacht.

Dus er gaat veel uit, maar er moet ook minder in: minder bestellen, minder winkelen en spullen die toch binnensluipen zo snel mogelijk weer het huis uit werken.

Dat valt nog niet mee in een wereld die lijkt te draaien om méér spullen – vooral in deze laatste maanden van het jaar, met onze eigen feesten van Dierendag, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw en daar bovenop de klakkeloos geïmporteerde ‘tradities’ van Halloween en Black Friday.

Ik doe er niet aan mee. Minder spullen is voor mij een feest.

Comments

  1. Ja fijn met mimder spullen. Ik hoorde van een stel dat piepklein woont. En alleen iets aanschaft nadat ze iets anders hebben verkocht. Zo blijft hun ruimte en hun budget in orde.

Speak Your Mind

*