Kom met lege handen!

Cadeautje

Heel lief bedoeld

Mijn verjaardag vier ik al jaren niet; toch krijg ik van vrienden en familie nog cadeautjes. Als we gasten krijgen voor een etentje, dan brengen ze soms een flesje wijn of een bloemetje mee, maar vaak ook decoratieve bewaarspullen. Als opa en oma op bezoek komen, nemen ze vrijwel altijd snoepgoed of speelgoed mee voor de kleinkinderen.

Heel lief bedoeld allemaal en we zijn dankbaar voor de moeite die ze hebben gedaan. Maar het huis loopt snel vol, zeker nu we in een appartement wonen.

Dus de cadeautjes, of iets dat het vervangt in dezelfde categorie, moeten snel de deur weer uit. De mensen zijn geweldig, alleen de presentjes zijn vaker een last dan een lust. 

Sinds een paar jaar probeer ik een minimalist te zijn – minder spullen en minder shoppen, zodat ik meer tijd en ruimte heb voor de dingen die ik echt graag doe.  (Lees hoe het begon in Minder spullen is een feest.)

Dat lukt aardig.

Maar er zijn een aantal problemen waar ik mee worstel, op de weg naar minimalisme. Die problemen liggen niet in spullen wegdoen, maar spullen buiten de deur houden. Zo ben ik bijvoorbeeld van nature geen minimalist, maar juist een supergeorganiseerde hoarder.

Een ander probleem is:

Wij tonen onze liefde met spullen

Ik zou willen zeggen:

Jij bent genoeg

Kom met lege handen en een vol hart

Kom met lege handen en een vol hart

Ik zou willen dat mensen beseffen dat hun aanwezigheid genoeg is – het is het gezelschap waar we ons op verheugen als we gasten krijgen, niet de presentjes die ze meenemen. Kom gerust met lege handen!

Dat geldt ook voor onze kinderen, die zelfs op hun verjaardagsfeestje en met Kerstmis veel meer interesse hebben in spelen met hun vriendjes dan in cadeautjes.

Maar bergen spullen is blijkbaar de standaard voor het uitdrukken van onze liefde voor onze familie en vrienden en voor onszelf. Verveelt je kind zich? Koop speelgoed! Verjaardag, jubileum, bruiloft? Geef spullen! Sinterklaas en Kerstmis? Graag een zak vol cadeautjes of een berg pakjes onder de boom! Hard gewerkt of juist een rustige dag? Verwen jezelf, ga winkelen, je verdient het!

Mensen shoppen zich in hun kostbare vrije tijd suf aan spullen voor anderen en voor zichzelf. Vervolgens hebben ze geen tijd om de kleren te dragen, de sportschoenen te gebruiken, de boeken te lezen, de schilderijtjes op te hangen.

Vaak hebben ze zelfs geen tijd om het gekochte behoorlijk op te ruimen. Nieuwe spullen, in de verpakking of met het label er nog aan, blijven maandenlang ongebruikt in een hoek liggen. Huizen slibben dicht. Meer daarover in Een hindernisbaan van sh*t

 

Speak Your Mind

*