Ervaringen onder de Kerstboom

Een Samen Doen verlanglijst

Sinds een paar jaar probeer ik een minimalist te zijn: minder spullen en minder shoppen, zodat ik meer tijd en ruimte heb voor de dingen die ik echt graag doe.

Dat valt nog niet mee in een wereld die lijkt te draaien om méér spullen – vooral in deze laatste maanden van het jaar, met onze eigen feesten van Dierendag, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw en daar bovenop de klakkeloos geïmporteerde ‘tradities’ van Halloween en Black Friday.

Shoppen tot je erbij neervalt!

Wij doen er niet aan mee.

Wij hebben Samen Doen uitgeroepen tot het thema van de feestdagen dit jaar. Dat betekent bijvoorbeeld:

Geen spullen onder de Kerstboom

Wij vragen van Sinterklaas alleen nog een chocoladeletter en marsepein. Onder de Kerstboom komen wel pakjes, die we met Kerstmis gezellig samen kunnen openen, alleen zitten er bijna geen spullen en speelgoed in. De meeste feestelijk ingepakte lege theedoosjes bevatten een kaartje met een activiteit, zoals samen een spelletje spelen, naar de film, een wandeling maken of naar het zwembad. Het is een verlanglijstje, dus je mag vragen wat je wilt!

Onze kinderen zien dit idee helemaal zitten en hebben driftig verlanglijstjes met Samen Doen dingen gemaakt.

Een tienjarige wil het liefst: naar het zwembad, Pokemon Go met mama, schilderen met zijn zus, naar de bioscoop met papa.

Geen cadeautjes?

Dat is toch zielig!

Nee. Onze kinderen hebben al genoeg speelgoed en als je ze vraagt wat ze ECHT willen, dan willen ze altijd iets DOEN.

Onze dochter mocht voor haar dertiende verjaardag een groot cadeau vragen. Ze wilde graag naar Madurodam, naar Sea Life en zwemmen in de zee. Het werd een onvergetelijke dag, samen. Als ze een ding cadeau zou hebben gekregen, zou ze zich over tien jaar nog herinneren wat dat ding was?

Ons zoontje van tien wilde voor zijn verjaardagsfeestje niet de halve klas uitnodigen voor lekker veel cadeautjes, maar juist met één vriendje naar de speeltuin en frietjes met slush puppie – het ultieme geluk.

Maar geen presentjes met Sinterklaas en Kerstmis? Voor de zekerheid heb ik het toch even gevraagd. Dit was het gesprek met mijn zoontje:

Ik: Vind je het echt niet jammer dat we geen Sinterklaas vieren?

Hij kijkt sip: Ja, maar niet om de cadeautjes. Ik vind het jammer, want ik wilde een spel maken dat je met een dobbelsteen gooit en als je dan bijvoorbeeld 6 gooit dan mag je een pakje van een ander open maken en als je bijvoorbeeld een 2 gooit dan moet je een liedje zingen.

Ik: Wat een goed idee! Dat kunnen we ook met Kerstmis doen.

Hij glimt helemaal: Ja, en dan is de 3 dat je iemand moet knuffelen!

Spelletjes doen, zingen en knuffelen. Dit wordt de beste Kerstmis ooit.

Best gezellig, zo'n boom met enkel ervaringen eronder.

Best gezellig, zo’n boom met enkel ervaringen eronder.

Speak Your Mind

*