Elke dag en 1 keer per week

De route naar een creatieve explosie
De route naar een creatieve explosie

Kinderen gebruiken hun creativiteit van nature. Bij volwassenen verdwijnt creativiteit vaak naar de achtergrond, zelfs bij artiesten die met hun kunst hun geld verdienen. De oplossing ligt in iets, dat je niet zo snel zou associëren met creativiteit: routine.

Maak van creativiteit een dagelijkse en wekelijkse routine en de ideeën gaan weer stromen!

Elke dag creëren
Eén beproefde manier om je open te stellen voor je eigen creativiteit is het opschrijven van je gedachten. Julia Cameron raadt aan om elke ochtend drie pagina’s vol te schrijven met alles wat in je opkomt. Dus zoek een groot notitieboek en een pen op, leg deze klaar op je nachtkastje of ontbijttafel en schrijf de komende tijd elke ochtend drie pagina’s vol met wat er in je hoofd zit.

De gedachten die in je opkomen kunnen zijn:

Ik weet niet wat ik moet schrijven. Mijn hoofd is echt helemaal leeg. Wat moet ik hier nu weer mee? Ik kan alleen denken aan de auto die nog naar de garage moet. Belachelijk!

De kunst is dan om toch door te schrijven:

Dat is nou elke keer zo als ik een vel papier voor me heb: duizend gedachten in mijn hoofd maar dan weet ik het ineens niet meer. Ik ben bang dat er nooit iets uit mijn handen komt. Terwijl ik tien jaar geleden zoveel deed. Wat is er dan veranderd?

Enzovoorts. Je kan het niet fout doen. Het hoeft niet mooi te zijn, of logisch, en je hoeft het aan niemand te laten lezen. Je hoeft het zelf niet eens terug te lezen.

Begin desnoods elke dag met:

Ik weet niet wat ik moet schrijven.

En ga vanaf daar verder.

Ruimte maken
Als je je ochtendpagina’s wel terugleest, zal het je misschien opvallen hoe negatief je bent. Veel ochtendpagina’s zijn een klaagzang vol twijfels en gezeur over kleine dingen – zelfs van mensen die gewoonlijk vrolijk zijn en geen last hebben van een ochtendhumeur. Dat is heel normaal. Zie het opschrijven van negatieve gedachten als wégschrijven, als het opruimen van rommel die je positieve gedachten in de weg staat.

Voor alle makers
Het schrijven van ochtendpagina’s helpt elke kunstenaar; niet alleen schrijvers. Schrijven is voor iedereen een manier om de ideeënstroom op gang te helpen. Creativiteit lijkt in dat opzicht op een spier: hoe meer je hem gebruikt, hou sterker hij wordt. En zoals een sporter sterker wordt van andere soorten lichaamsbeweging – of het nu tuinieren of traplopen is – wordt een kunstenaar sterker van alle soorten creatie.

1 keer per week een kunstenaarsuitje
Zoals de ochtendpagina’s je hoofd leegmaken, is een kunstenaarsuitje om jezelf te vullen met inspiratie.

Het kunstenaarsuitje is een wekelijks afspraakje met jezelf – en vooral met het kind in jezelf. Een uurtje of twee per week waarin je iets doet dat je gewoon leuk vindt: een boswandeling, met je voeten in de zee staan, naar een museum of een lunchconcert. Van die dingen waarvan je altijd denkt: “Dat zou ik eens willen doen, als ik tijd had.”

Het hoeft niet nuttig of serieus te zijn. Het is juist goed als het lijkt op spelen zoals kinderen dat doen: met speelgoed, met knutselspullen of in de natuur. Probeer wel om voor je kunstenaarsuitje zoveel mogelijk de deur uit te gaan, zodat je echt nieuwe ervaringen opdoet – met aandacht voor nieuwe geuren en geluiden.

Zet het wekelijkse kunstenaarsuitje meteen in je agenda. Pas op: een kunstenaarsuitje kan tijd wegnemen van andere mensen en afspraken, zoals een keer niet lunchen met collega’s om een wandeling te maken of een keer niet naar een feestje gaan omdat je de zonsondergang wilt zien.

The Artist’s Way
De ochtendpagina’s en het kunstenaarsuitje zijn twee fundamenten van The Artist’s Way – de methode om weer in verbinding te komen met je eigen creativiteit.