Een hindernisbaan van sh*t

creative chaos phase 1Een haarborstel, een ontbijtbordje, een kruiswoordpuzzel, een gebruikt papieren zakdoekje, een eenzame sok, een tennisracket, een pleister, een snoeppapiertje, een honderiem, een vuile handdoek, een boek, een sjaal, één druif, een pluk stof.

Dat is wat ik zoal op de grond zie liggen bij mensen waar ik over de vloer kom.

En dan heb ik het nog niet eens over de troep die op de tafel, het aanrecht en de trap ligt.

Dit zijn geen studentenhuizen of drugspanden – dit zijn de woningen van verstandige, aardige mensen die een goede baan hebben, de hond op tijd uitlaten en hun kinderen helpen met school en sport.

Hun huis is alleen een hindernisbaan van sh*t.

Ik begrijp dat niet. 

Ik begrijp niet dat je door je eigen hal, huiskamer of keuken kan lopen en die troep niet even opraapt, zeker voordat het bezoek komt.

Ik begrijp niet dat je je kinderen hun spullen en afval op de grond kunt laten vallen, zonder te zeggen dat ze hun eigen zooi moeten opruimen. Ik zeg meteen: de vloer is geen opbergplaats.

Ons huis is beslist geen lege toonzaal; wij hebben ook kasten en manden vol met spullen. Juist daarom moet de troep een beetje onder controle blijven, anders wordt het binnen de kortste keren een jungle.

Maar wat is er mis met een beetje gezellige zooi?

Waarom erger ik me daar toch zo aan?

Mijn eerste reactie is: ik heb geen zin om tientallen spullen van de vloer te moeten oprapen, voordat ik kan stofzuigen. (Ik moet al meer stofzuigen in dit appartement dan in ons vorige, grotere huis. De hoeveelheid stof zal hetzelfde zijn, alleen op een kleiner oppervlak?)

Echt, Marieke, ongehinderd stofzuigen? Is dat je grote passie?

Niet echt. Wat ik thuis het liefste doe is lezen en schrijven. Daarvoor moet ik me kunnen concentreren en blijkbaar ben ik nogal snel afgeleid door rommel. Eén propje en Boem! uit de flow.

Er past blijkbaar gewoon niet zoveel in mijn hoofd. Over elkaar tuimelende gedachten en ideeën en indrukken – dat is de werkelijke hindernisbaan van sh*t die ik elke dag moet nemen.

(Maar een beetje opgeruimd huis helpt daar wel bij.)

Speak Your Mind

*